image
Start to run

Beginnen met lopen voor een gezond en fit lichaam. Beweeg meer, leef langer en gelukkiger! We helpen je graag...

Start to run programma

Wie het woord ‘joggen’ in Google ingeeft, leest telkens weer dat het zo gezond is voor het lichaam. Je bloeddruk neemt onder andere af en het aantal rode bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het zuurstoftransport in ons lichaam, neemt toe. Het volume van het hart wordt groter en je immuniteitssysteem wordt versterkt. Bovendien zou bij mannen zelfs de testosteronspiegel erdoor toenemen.

Joggen is echter niet alleen gezond omdat het onze conditie bevordert, maar is ook een makkelijke manier om stress af te bouwen. Lopen zorgt immers ook voor ontspanning en kan dus als een medicijn gezien worden. Wie dagelijks een half uurtje tijd uitrekt om een ronde te lopen, verliest bovendien na verloop van tijd ook enkele kilo’s.

Hardlopen is makkelijk, vertelt iedereen die eenmaal de smaak te pakken heeft en kun je op elk moment van de dag doen. Nadien voel je je zelfs fitter, vertellen gemotiveerde amateursporters en je nachtrust zal veel rustiger zijn. Kortom, joggen is de beste sport als je jezelf gezond en jong wilt voelen.

Als je de woorden ‘start-to-run’ in Google ingeeft, lees je tevens allerlei getuigenissen van mensen die al jaren eraan gedacht hadden met lopen te beginnen, maar die na enkele malen ook weer ophielden: het was te zwaar, ze raakten buiten adem en verloren het plezier in lopen. Doordat ze het loopschema van Start-to-run ontdekten of erover hoorden vertellen, probeerden ze het toch nog een keer. En met succes.

Het Start-to-run programma is immers bedoeld om joggers, ook al hebben ze een conditie die erbarmelijk is, toch in 10 weken tijd ongeveer 5 kilometer te laten rennen zonder dat ze daarbij gedemotiveerd geraken of opgeven na 2 weken. Er wordt alleen gevraagd dat je 3 maal per week een half uurtje de loopschoenen aanbindt. De andere 4 dagen geniet je van de welverdiende rustdagen.

Het Start-to-run programma werd ontwikkeld door ex-marathonloopster Mieke Boeckx en eigenlijk aan het grote volk gebracht door het VRT-programma Vlaanderen Sportland. Voor wie nood heeft aan motiverende woorden en een leuk deuntje, werd het schema tot een podcast omgevormd dat je kunt downloaden van het internet. Met de stem van Evy Gruyaert leert iedereen die dat wil op een aangename manier een afstand van 5 kilometer lopen zonder buiten adem te geraken of gekweld te worden door eindeloze spierpijnen.

En wie nog meer tips wil, kan ook het boek van ‘Start-to-run’ kopen waarin onder andere ook tips over voeding, techniek en getuigenissen van andere joggers werden gebundeld.