image
Start to run

Beginnen met lopen voor een gezond en fit lichaam. Beweeg meer, leef langer en gelukkiger! We helpen je graag...

Start to run Evy Gruyaert

We schrijven 2006: de VRT lanceert op televisiekanaal Eén het programma Vlaanderen Sportland, een rubriekmagazine waar bijzondere sporten worden belicht. Zo werd een dartskampioen geïnterviewd, een hockeyclub gevolgd en bekende Vlamingen gepolst naar hun favoriete, soms onbekendere sporten. Daarnaast stelde het programma zich tot doel de Vlamingen aan te moedigen zelf op de fiets te springen, een toertje te hardlopen ’s avonds of iets meer een fitnesszaal te bezoeken.

VRT bedacht dat aanmoedigen niet volstond en zette ook de Start-to-run op. Met het loopschema van ex-marathonloopster Mieke Boeckx kregen de Vlamingen ook een echte leidraad om met lopen te beginnen. Als motor van de campagne werd de Vlaamse presentatrice Evy Gruyaert uitgekozen. Met haar vlotte verschijning en glimlach motiveerde ze elk weekend weer ergens anders in Vlaanderen inwoners van een dorp of stad om mee te rennen, want haar doel – samen met dat van Saartje Vandendriessche en Brahim - was de 20 kilometer in Gent te lopen in datzelfde jaar.

Tijdens dit eerste seizoen van het programma Vlaanderen Sportland werd een podcast opgenomen met de stem van Evy Gruyaert. Via internet konden geïnteresseerden de verschillende lessen om in 10 weken 5 of 10 kilometer te leren lopen, downloaden. ‘Goed bezig!’, ‘Komaan nog even doorbijten, je bent er zo!’, ‘ Je doet het ongelofelijk goed!’ klonk het in de oren van menig amateurrenner. Op die manier werd Evy de persoonlijke coach en motivatiepersoon voor vele Vlamingen.

In 2008 kreeg de tv-serie Vlaanderen Sportland ook een vervolg in boekvorm. De Start-to-run-gids, uitgegeven bij uitgeverij Lannoo, omvat niet alleen het loopschema en een korte geschiedenis over het programma, maar vertelt elke beginnende loper meer over hoe fijn en gezond joggen kan zijn, geeft tips over de juiste uitrusting en sportkok Christophe Swennen vertelt hoe ook voedsel je kracht kan geven bij het lopen. Daarnaast worden ook persoonlijke verhalen beschreven van bekende en minder bekende Vlamingen. Een geïnformeerde jogger is er twee waard met andere woorden.

Evy Gruyaert hield het echter niet bekeken na de Start-to-run-boom. Tijdens een tweede seizoen Vlaanderen Sportland zette ze de Vlamingen aan te gaan zwemmen, in het derde was de fiets aan de buurt. Intussen vind je in de boekenhandels de volgende boekjes waarom de naam van Evy prijkt: 'Start to Run', 'Start to Swim', 'Start to Bike' en 'Start to Fitness'. Het boek 'Start to Walk' is het vermoedelijk laatste thema in de reeks.